3.30.2011

Fried Root Vegetables with Tomato Polenta

Fried Root Vegetables with Tomato Polenta

So here it is, the (hopefully) last wintry dish for this season. The fried vegetables were quite good but the polenta was a bit underwhelming as the tomato juice didn't add much flavour. Maybe one could fry some tomato puree between the sage leaves and the vegetables and add this for some kick.

Fried Root Vegetables with Tomato Polenta

Adapted from Die frische Küche by Andrea Karrer

Ingredients:

1 onion, diced
2 garlic cloves, minced
300 g parsley roots
300 g parsnips
300 g carrots
8 sage leaves
salt
5 Tbsp olive oil
3 Tbsp butter
pepper

1/2 l tomato juice
150 g polenta
salt, pepper

Method:

Peel the parsley root, parsnips and carrots and cut into thin strips or slices. Heat the olive oil in a skillet and briefly fry the sage leaves. Drain on kitchen paper and add a dash of salt. Set aside for garnish.
Using the same oil, fry the onion and garlic until translucent. Add the rest of the vegetables and fry on medium heat for about 15 minutes, stirring frequently. Add the butter and salt and pepper to taste.

Cook the tomato juice until just boiling, stir in the polenta, reduce the heat to low and let it absorb the liquid. Add salt and pepper to taste and a dash of sugar.

3 comments:

Martin said...

Da wir seit ein paar Monaten wieder eine Gemüsekiste beziehen - eigener Garten ist nicht, höchstens mal bei den Eltern - werden wir auch immer mal wieder mit Gemüsesorten konfrontiert, die ich entweder nur in ihrer klassischen Zubereitungsform - d.i. Mamas Style - oder überhaupt noch nicht zubereitet habe. Knollen- und Wurzelgemüse sind da bisher die big sleeper und können immer die gesamte homecrowd begeistern.
Was will ich sagen? Weiß ich auch nicht. Vielleicht, schade, dass die Wintersaison sich ihrem Ende neigt?

Jeanne said...

I bet the polenta would be better with stronger sage flavor! I'm not ready to say goodbye to these winter vegetables, but the summer weather will sure be appreciated.

Andreas said...

Martin, der nächste Winter kommt bestimmt. Und auch mit Sommergemüse lassen sich bestimmt einige neue Zubereitungsarten finden.